Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Donald Trump heeft een uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un voor een topontmoeting aanvaard.
Kim Jong-un nodigde de Amerikaanse president donderdagavond per brief uit. Het gesprek tussen Trump en Kim zal ergens in mei plaatsvinden. Het is nog niet bekend waar.
Mocht de ontmoeting tussen Trump en Kim doorgaan, dan is dat de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaans en Noord-Koreaans staatshoofd elkaar in levenden lijve zullen spreken.
Kim Jong Un talked about denuclearization with the South Korean Representatives, not just a freeze. Also, no missile testing by North Korea during this period of time. Great progress being made but sanctions will remain until an agreement is reached. Meeting being planned!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 maart 2018
Doel van de gesprekken tussen de VS en Noord-Korea is het kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Noord-Korea heeft beloofd voorlopig geen rakettesten meer uit te voeren.
2. De importheffingen op staal en aluminium gaan voorlopig niet gelden voor Canada en Mexico, liet president Trump weten bij het ondertekenen van de omstreden plannen. De VS onderhandelt op dit moment met de buurlanden over het herzien van handelsverdrag NAFTA. De EU wil ook uitgezonderd worden van de importheffingen, twitterde handelscommissaris Cecilia Malmström.
Bij het zetten van zijn handtekening, maakte Trump een pijnlijke fout. Er waren staalarbeiders aanwezig om de ondertekening luister bij te zetten en de president zei tegen één van hen: “Je vader Herman kijkt naar beneden, hij is heel trots op je.” Het antwoord van de verbouwereerde man was: “Hij leeft nog.”
3. De nieuwe baas van Schiphol wordt sowieso een man. Dat zegt de huidige directeur Jos Nijhuis, die binnenkort vertrekt, tegen de Volkskrant. Met een vrouw aan het roer zou de verhouding in de raad van bestuur uit evenwicht zijn. Daar zitten nu twee mannen en twee vrouwen in. “Schiphol streeft ernaar dat voor de balans zo te houden”, aldus Nijhuis. Oud-PvdA-leider Wouter Bos zou in de race zijn om Nijhuis op te volgen.
4. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de handel in cryptomunten zoals de bitcoin Europees reguleren. Volgens Hoekstra kleven er voor consumenten en investeerders te veel risico’s aan cryptovaluta, maar kan Nederland in z’n eentje weinig beginnen tegen zo’n grensoverschrijdend fenomeen. Hij wil wel het voortouw nemen bij het aan banden leggen van de cryptomunten.
De koers van de bitcoin dook donderdag verder omlaag tot onder 9.000 dollar, nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC eerder deze week had herhaald de handel in cryptovaluta’s strenger te willen reguleren.
5. “Ralph Hamers is eredivisie en hij werd Jupiler League betaald.” Zo verdedigt oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, als president-commissaris van grootbank ING, de loonsverhoging van 50 procent van ING-baas Hamers.
In het FD doet Van der Veer een uiterste poging om de politieke storm te trotseren die donderdag losbarstte, nadat bekend werd dat de ING-topman ruim 3 miljoen euro gaat verdienen, als het aan de commissarissen ligt. Het argument dat Hamers dan nog steeds een ‘bescheiden’ beloning krijgt in vergelijking met internationale collega’s valt dood in Den Haag.
ING heeft kennelijk verkeerd ingeschat dat het thema ‘bankiers en beloning’ nog altijd als een rode lap werkt voor politieke stieren in Den Haag. Daarbij komt nog de timingskwestie. Als ING dit naar buiten had gebracht ná de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart was de reactie vanuit de politiek wellicht een tikkeltje minder hysterisch geweest.
6. Het pensioen wordt in de toekomst na een echtscheiding automatisch verdeeld tussen de voormalige partners. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de Tweede Kamer laten weten. “Echtscheiding is een moeilijke situatie waarbij je veel aan je hoofd hebt, en pensioen is een ingewikkeld onderwerp. De verdeling kan en moet eenvoudiger”, aldus de minister. Hij hoopt dat het in 2020 ingaat.
7. De regering probeert vaak onafhankelijk onderzoek naar een ramp of misstand naar hun hand te zetten. Dat is de zorgwekkende conclusie van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat donderdag is gepresenteerd. Beleidsmakers proberen zich op allerlei manieren met de onderzoeken te bemoeien, schrijft de Volkskrant. Dat doen ze bijvoorbeeld door een harde deadline op te leggen, selectief informatie te leveren of een gekleurd persbericht de deur uit te doen.
8. Nepnieuws verspreidt zich op Twitter tot wel twintig keer sneller dan echt nieuws. Een groep onderzoekers van MIT heeft 126.000 berichten bekeken en komt tot de conclusie dat echt nieuws over het algemeen maar matig wordt geretweet, terwijl nepnieuws vaak ‘viral‘ gaat. Mogelijk komt dat omdat onjuiste verhalen mensen sneller verrassen. Echte mensen verspreiden nepnieuws dan ook sneller dan zogeheten bots.
9. De Obama’s zijn in gesprek met Netflix om een nieuwe serie te produceren. De voormalige president Barack en first lady Michelle willen “inspirerende verhalen gaan vertellen“. Er zou nog geen officiële deal zijn gesloten, meldt The New York Times. Ook Apple en Amazon zouden azen op een samenwerking met de Obama’s.
10. Brexit is Brexit, toch? Waar de Britse premier Theresa May aanstuurt op een vertrek uit de Europese Unie, waarbij de Britten een ‘soort douane-unie’ krijgen, maar tegelijk grote vrijheid houden om regels naar eigen inzicht te interpreteren, speelde voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad het spel deze week een stuk harder.
Het hoogst haalbare voor het VK is een beperkte handelsovereenkomst voor goederen zonder tariefmuren. De deuren voor bankiers uit de Londense City gaan dan sowieso dicht. Ofwel: de botsing van visies is nog springlevend.
Een lezer van The Irish Times heeft dan ook een nieuwe definitie voor de Brexit bedacht: “Brexit: the undefined negotiated by the unprepared to get the unspecified for the uninformed.”
11. Foei, Jan Linders! De Nederlandse supermarktketen verkoopt sinds kort Westvleteren, volgens velen het beste bier ter wereld. Maar daar zijn de brouwers van het trappistenbier helemaal niet blij mee. De monniken van de Belgische Sint-Sixtusabdij verkopen het bier namelijk alleen aan particulieren voor eigen gebruik.
“We betreuren dat dit zo gebeurt, dit strookt niet met de waarden en visie van onze gemeenschap”, zegt een woordvoerder van de abdij tegen de VRT. Bij de paters kost het bier 3,95 euro per flesje, Jan Linders brengt bijna een tientje in rekening.
Nieuws inhalen? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
- Een 26-jarige stak zich diep in de schulden om influencer op Instagram te worden
- Topman Ralph Hamers van ING moet van commissarissen 50% hoger loon krijgen
- Na 10 jaar ben ik gestopt met Facebook en Twitter – dit is de reden